Incoterms nedir?

NCOTERMS, mal satışına yönelik uluslararası sözleşmelerde en yaygın olarak kullanılan üç harfli standart ticaret terimlerinden oluşan bir settir. Sevkıyattan önce ticaret şartlarınızın farkında olmanız çok önemlidir.

EXW (EX İşleri)

EX Works EXW adlı yer Incoterms® 2010 – Bu terim hem yerel hem de uluslararası ticaret için kullanılabilir.

FCA (Ücretsiz Taşıyıcı)

Free Carrier FCA adı verilen yer Incoterms® 2010 – Bu terim, hangi ulaşım modu veya modu kullanılacak olursa olsun kullanılabilir.

CPT (Taşıma Ödenmiş)

CPT’ye Ödenen Taşıma Yeri Incoterms® 2010 – Bu terim, hangi taşıma modu veya modu kullanılacak olursa olsun kullanılabilir.

CIP (Taşıma ve Sigorta Ödenmiş)

Taşıma ve Sigorta Ücretli CIP’den adlandırılmış yere Incoterms® 2010 – Bu terim, hangi taşıma şekli veya modu kullanılacak olursa olsun kullanılabilir.

DAT (Terminalde Teslim)

Terminal DAT adlı yerde teslim edilir Incoterms® 2010 – Bu terim, kullanılacak taşıma modu veya modlarından bağımsız olarak kullanılabilir.

DAP (Yerinde Teslim)

Place DAP adlı yerde teslim edilir Incoterms® 2010 – Bu terim, hangi taşıma modu veya modu kullanılacak olursa olsun kullanılabilir.

DDP (Teslim Edilen Görev Ödenmiş)

Teslim Edilen Gümrük Vergisi Ödenmiş DDP adlı varış yeri Incoterms® 2010 – Bu terim, hangi taşıma modu veya modu kullanılırsa kullanılsın kullanılabilir.

FAS (Geminin Yanında Ücretsiz)

Geminin Yanında Ücretsiz FAS isimli sevkiyat limanı Incoterms® 2010 – Satıcı, malları, belirlenen geminin yanına yerleştirildiğinde teslim eder

FOB (Gemide Ücretsiz)

Free On Board FOB, sevkiyat limanı olarak adlandırılan Incoterms® 2010 – Eski revizyonlarında bu terimin anlamında önemli bir değişiklik var.

CFR (Maliyet ve Navlun)

Maliyet ve Navlun CFR olarak adlandırılan varış limanı Incoterms® 2010 – Bu kural, yalnızca deniz veya iç su yolu ile taşıma yapıldığında kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

CIF (Maliyet Sigortası ve Navlun)

Maliyet Sigortası ve Navlun CIF olarak adlandırılan varış limanı Incoterms® 2010 – Bu terim yalnızca taşıma deniz veya iç su yolu ile yapıldığında kullanılacaktır.